
Klassisk Marsipanlimpa med Nougat
Marsipanlimpan, ofta kallad 'dammsugare' utan sitt gröna hölje, är en älskad klassiker. I sin renaste form är det en enkel men otroligt elegant konfekt. En kärna av len nougat, omsluten av högkvalitativ mandelmassa, och ändarna doppade i fin mörk choklad. Det är ett hantverk som är förvånansvärt enkelt att bemästra.
- Stefan Lindberg
Förberedelse
20 min
Tillagning
10 min
Portioner
1 limpa (ca 10-12 bitar)
En svensk konfektklassiker
Denna marsipanlimpa med nougat är ett måste på det svenska gottebordet, speciellt till påsk och jul. Receptet är enkelt att följa och resultatet blir professionellt och ljuvligt gott.
Ingredienser
Gör så här
- Arbeta mandelmassan mjuk och smidig. Om den är hård kan du knåda den med en liten skvätt vatten eller florsocker.
- Forma nougaten till en lång, jämn rulle, cirka 2 cm i diameter.
- Kavla eller tryck ut mandelmassan till en rektangulär platta, cirka 0.5 cm tjock, mellan två ark bakplåtspapper.
- Lägg nougatrullen i mitten av mandelmassan och vik över kanterna så att den omsluts helt. Rulla försiktigt till en jämn limpa/rulle.
- Plasta in rullen och låt den stelna i kylen i minst en timme.
- Smält den mörka chokladen över ett vattenbad. Skär marsipanlimpan i önskad längd och doppa ändarna i den smälta chokladen. Låt stelna på ett bakplåtspapper.
Vad tyckte du om receptet?
Dela: